0884 562 775

Телевизията и децата

11/11/2017
Телевизията и децата

Телевизията и децата 

 

    Гледането на телевизия е на път да се превърне в отживелица благодарение на Интернет. Телевизията все още е предпочитана от някои , но много често предаванията и филмите не са подходящи за подрастващите. Не че по наше време са били. Всъщност може би само поколението на нашите родители е можело да се наслади на нещо по-стойностно по телевизията. Разбира се, в България не е било много допустимо да се гледат стойностни западни филми. Днес филмите обикновено  приканват децата към насилие и жестокост. Детската психика, която все още се оформя, е много крехка и предавания пълни с насилие не са подходящи за децата.  Ако не е насилие то ще е пропаганда. Телевизията е може би, най-силният манипулатор днес. Истината е, че телевизията е диктаторът на медийното пространство, добрата новина е, че лесно се изключва. 

     Не си мислете, че понеже вашето дете е достатъчно разумно и разбиращо, неподходящото предаване няма да му се отрази. Колкото и схватливо и надраснало възрастта си да е то, въображението му все още работи на пълни обороти и ако не сега, то вечерта, когато си легне, вие ще се уверите, че телевизията всъщност не е най-доброто детско занимание. Детето няма да може да спи с часове, дори може да развие някакъв тип хиперактивност и да се държи агресивно както в детската градина, така и с вас и вашите близки и роднини. 

     В семействата, където двамата родители работят, единственото забавление за децата у дома е гледането на телевизия. Ако обаче телевизията започне да заема голяма част от ежедневието на детето, това може да окаже негативна следа. Предавания или филми, които са подходящи за децата трябва да съдържат забавление, добро поведение и ако не подтикват децата към някакво творчество, то поне да не ги затормозява. Предавания, в които има насилие и грубост, и които показват, че това е правилния подход за решаване на проблем или вземане на решение, са категорично неподходящи за деца.

      

     Според различни проучвания гледането на телевизия за деца до 2 годишна възраст е крайно неподходящо. В процеса на растеж, повечето деца, които са „открили” чудото на телевизията и новите технологии, биха предпочели тях пред играта навън (особено в днешно време), което всъщност води до сериозно отслабване на физическата активност и съответно би могло да се стигне до затлъстяване. Освен това вреди и на цялостното развитие на детето. Не само че атрофират мускулите и детето не се движи толкова колкото е необходимо, цялостното му ментално развитие изостава. Децата трябва да търсят информацията, да я анализират и да мислят върху нещата, които им се случват. Ако легнат на дивана и телевизора им каже какво да усещат, какво да виждат и  анализира информацията вместо тях, като им я сипе под формата на метафора и пропаганда, децата забавят своето личностно израстване. 

       Не си позволяваме да отричаме телевизията или интернет технологиите, но когато става въпрос за деца, е необходимо да има контрол и този контрол в най-ранна детска възраст зависи от нас – родителите. Учени са достигнали до извода, че децата затъпяват от твърде много телевизия, но това като че ли е твърде крайно изказване. Всичко, което се прави по правилния начин и с мярка, може да бъде полезно, включително и гледането телевизия или използването на интернет. Ключов период за развиването на мозъка и неговата активност е детството, затова трябва да бъдете бдителни и да не позволявате малките съкровища да стоят „залепени” твърде дълго пред телевизионния екран или монитора. Знаете, че децата са огледало на всичко, което са видели като маниери или чули като изказване и точно заради това понякога телевизионните предавания или интернет игрите не са подходящи за подрастващите

Коментари

Няма намерени мнения

Ново мнение

Полезно и забавно