0884 562 775

Разглезваме ли ги?

29/11/2017
Разглезваме ли ги?

Разглезваме ли ги ? 

 

   Голяма част от родителите се притесняват детето им да не стане разглезено и заради това спестяват чувствата си и емоциите си към него. Опитват се да бъдат справедливи  и обичливи, но някак от разстояние.

    В днешно време децата имат или поне искат да имат всичко без значение дали родителят може да си го позволи. Родителите трябва да бъде по-внимателни в удоволетвотяването на желанията на мъничето, а не да бъдат пестеливи в чувствата си. Защо е лоша идея да разглезваме детето си? Ако докато е малко - глезеното момиченце или момченце изглежда до някаква степен сладко и мило и вие си кавате „Сега му е времето да го поглезя, още е малко и не разбира”, то когато порасне нещата ще стоят по коренно различен начин.

    Прекаленото угаждане ще направи детето неблагодарно към това, което притежава. То ще приеме, че всичко, което има и получава, е нещо нормално и вие като родители сте, така да се каже, длъжни да му осигурявате всичко, което си пожелае. Освен това с времето детето ще стане неспособно да се справя само, т.е. ще бъде прекалено зависимо от вас. Това е така, защото то ще осъзнае, че само вие сте онези, които му угаждат безпрекословно, а останалите хора не се държат по този начин с него, че само за вас то е в центъра на света. 

   Глезеното дете не може да се интегрира в средата си, каквато и да е тя и не умее да прави компромиси, което безспорно ще му пречи в бъдеще. Малките глезльовци не могат да се примирят с отказ за каквото и да е и това също ще ги направи прекалено зависими от родителите. Мъника ще осъзнае, че единственото място, където не получава отказ, е в семейството и няма да иска да се приобщи към никаква друга среда. Как да разпознаем дали сме разглезили детето си ?

    Разглезените деца са прекомерно искащи, хленчещи (ако получат отказ) и изключително невъздържани. Те не се съобразяват с нищо – нито къде се намират, нито по каква  причината им отказвате, те просто искат това, което са си наумили сега и на момента. За да избегнете подобна ситуация и във вашето семейство, трябва да направите мъничето самостоятелно. Да го научите да се справя само с някои неща от съвсем малко.

   Разбира се, неговата самостоятелност ще започне от съвсем дребни неща, когато е малко – например, да си прибира играчките, когато ги е разхвърлило из цялата къща или да си прибира приборите, когато се е нахранило. По този начин малкият човек ще разбере, че нещата не идват наготово. 

   Вашето съкровище трябва да усети, че за да се получат нещата, за каквото и да става въпрос, трябва да се положи усилие. Не мислете, че по този начин (когато го възпитавате да си прибира играчките, които само е разхвърлило) експлоатирате детето си – напротив, ако го научите на самостоятелност от мъничко, ще улесните възпитанието му когато порасне, което е добре за вас, но е още по-добре за детето ви.

   Доста често глезените деца израстват егоисти, което също е пречка за самото дете. Те не разсъждават от какво имат нужда останалите и дали това, за което се тръшкат им е чак толкова необходимо в момента. Думата „Благодаря” не присъства в речника им. Любовта към мъничето и разглезването са свързани само донякъде.

    Родители, които нямат време да са с детето си заради напрегнатата си работа, се опитват да компенсират това с купуване на подаръци, играчки, книжки, дрешки, тоест заменят духовното с материалното. По-добре се опитайте и дайте всичко от себе си да намерите време за мъника, отколкото да му показвате и да изразявате любовта си, като му купувате играчки. Това, което правите, е лоша услуга на собственото ви дете. Вашата топла прегръдка няма да бъде заменена от красива кукла или камионче с дистанционно управление. 

Коментари

Няма намерени мнения

Ново мнение

Полезно и забавно