0884 562 775

Приятелствата

28/02/2018
Приятелствата

 

 

Приятелствата 

 

   За всеки от нас приятелите са много важна част от живота ни. Малкото дете също трябва да има приятели, да започне да опознава и други хора и да търси средата си. Първите стъпки към приятелството често се оказват трудни за мъниците. Децата често не знаят какво да кажат, как да „стопят ледовете”. И там се явявате вие – помогнете на детето да се сприятели. По-късно то ще започне да се намира другарчета само и вие ще усетите кога няма да има нужда от вас по този въпрос. 

   Защо е важно малките деца да растат и общуват с връстници? Ако вашето дете е само, тоест няма братче или сестричка, общуването с други деца е жизнено важно – на първо място детето ще се научи да споделя, а не само да иска, ще се научи да се съобразява с околните, ще разбере, че в екип е по-добре, отколкото сам. Все неща, които ще му послужат и от които ще си вземе поука. Това, което мама и татко могат да направят от своя страна, за да помогнат на дететто си да намери компания по-бързо, е да му обяснят, няколко неписани правила на всяко приятелство. Кажете му, че когато е сред приятелите си, то не бива да настоява винаги да се изпълняват неговите желания. Останалите деца не са длъжни да правят само това, което вашето дете иска. Подобно отношение ще го отдели от другарчетата му.  

    Заведете го в градината или пък на някоя детска площадка, където има повече деца, подтиквайте го да се запозняе с някое от тях. Вземете със себе си и някакви играчки, ако мъничето ви не отиде да се запознае с другарчетата, то при вида на нови играчки, те ще се поинтересуват кой се е появил на площадката. Ако детето не се научи да създава приятелства, докато е малко, когато порастне ще му бъде още по-трудно. Растейки самотно, има опасност да се превърне в егоист, а това ще му пречи цял живот. Дори да сте най-добрите родители на света, не бихте могли да заместите ролята на приятел. Понякога децата са твърде срамежливи, говорете му, обяснявайте му нещата, разкажете му как вие сте играли на неговата възраст с вашите приятели. Опитайте се да грабнете вниманието му, да се заслуша в думите ви. Не е задължително мъничето да се разбира с всички на детската площадка – ако са прекалено различни, например. Макар и малки, децата имат прекрасна интуиция и усещат хората, така както се усещат и по между си. Ако видите, че страни от някое определено дете, не го насилвайте да си играе с него. Вероятно малкото ви слънчице има основателна причина да не дружи с него. 

Коментари

Няма намерени мнения

Ново мнение

Полезно и забавно