0884 562 775

Любов за любов

17/11/2017
Любов за любов, любовта към детето

Любов за любов 

 

    В напрегнатия и забързан делник понякога не ни остават време и сили за най-важното – за детето. Изморени, ядосани, пренаситено от различни емоции, мечтаем да се приберем у дома на тишина и да си починем. И когато детето е налоколо и започне отново с хилядите си въпроси, скачането, тичането, шумните игри, ние се изнервяме и реагираме абсолюртно неправилно. Обижадме единственото човече на този свят, което не заслужава подобно отношение и което толкова много се радва, че сме се прибрали най-накрая от работа.

    Най-голямат обида, която можем да причиним на детето е да го игнорираме. Цялото това „пърхане”, което следва веднага след като се приберете, е от чистата, искрена и безусловна любов и радост, която изпитва вашето дете, когато сте до него. Чакало е да ви види цял ден и не бива да му се отблагодарявате с пенебрежение и игнориране, независимо колко тежък е бил денят ви.

    Ако иска да сподели нещо или да си поиграете заедно, не отговаряйте, че не ви се занимава с това, че сте имали тежък и напрегнат ден, а просто му угодете, поне за кратко. Детето е огледало на самите родители. Ако давате любов, и то отвръща с любов и постепенно се изгражда като грижлив и любящ човек.

        

   Учите го да спазва правилата и вие самите също ги спазвате – след време ще се превърне  в честен и отговорен човек. Към нежната му душа трябва да се отнасяте внимателно – някое ваше съвсем необмислено действие спрямо него може да обърне посоката на възпитание  и доверието по между ви. 

    Когато мъникът има проблем, бъдете родители – уверете го, че ако ви сподели ще помогнете, независимо колко сте притеснени и изморени, заради това, което ви се случва извън дома. Подкрепата е много важна част от възпитанието на дете. Ако детето каже нещо, което на вас ви струва глупаво, например, не му го казвайте, по-добре задавайте въпроси как е стигнало до този извод, вижте от къде точно са тръгнали нещата и накрая обяснете защо това не е така. Отговорът „Говориш глупости” е обида и към възрастен, а какво да говорим за дълбоката, чувствителна и лесно ранима душа на малкото дете.

    Вие сте абсолютният авотритет в очите на детето. То ви гледа с много любов, уважение и респект. Уважава всяка ваша дума и не я подлага на съмнение, защото знае, че вие никога не бихте го подвели или излъгали. Запазете тази връзка с детето си като пренебрегнете собствените си усещания и нужди, ако това е необходимо. Малкото ви съкровище го заслужава. 

Коментари

Няма намерени мнения

Ново мнение

Полезно и забавно