0884 562 775

Левичарчетата

25/08/2017
Левичарчетата, деца левичари

 


Левичарчета

 

     Всички хора са униканли и различни, но повечето си приличат по няколко признака. Един от тях е писането с дясната ръка. По-малък е процентът на левичарите. Преди, учителите и възпитателите настояваха децата, които пишат с лявата ръка, да се научат да използват дясната, сякаш това е нещо вредно или едва ли не недостатък. 

     Има много статии за това, колко е вредно детето да пише с лявата ръка, и че това било заради преживяна травма на главата при раждането. Освен това били по-малко концентрирани и можело да придобият сериозни комплекси, защото другите деца им се подигравали. Това, че детето ви е левичар, в никакъв случай не го прави по-малко умно, по-малко концентрирано или едва ли не болно.          Напротив всички велики гении са били левичари. Повечето истински творци и хора на изкуството са левичари. Това са хората, които движат света. Старите комунистически страхове от умни и можещи хора са се загнездили трайно в обществото и дори са се превърнали във вярвания. 

     Няма нищо странно в детето ви, ако използва лявата ръка, щом така му е по-удобно. Обикновено децата, които не използват „правилната ръка” са много чувствителни и емоционални, но едва ли някой може да каже, че това е нещо лошо. Не насилвайте детето да използва дясната ръка. Нека да се чувства удобно в собственото си тяло. Използването на лявата ръка е особеност от биологичен характер, а не болестно състояние или някакъв недостатък вследствие на травма на главата. Проблем би било, ако детето не може да използва добре и двете си ръце, а не ако използва предимно лявата.

     Ако детето ви е левичар и вие все пак сте решили, че то трябва да се научи да борави добре и с дясната ръка, е добре да знаете, че няма да успеете. Както при вас, дясната ръка е онази, с която посягате първо и извършвате всички по-сложни действия и използвате повече, същото е положението и при левичарите. 

     За да разберете с коя ръка ще си служи детето ви, трябва да го наблюдавате. От съвсем мъничко това може да си проличи, но окончателно ще стане ясно между 4 и 6 годишна възраст. Наблюдавайте с коя ръка посяга да хване играчката, например, или да се почеше.

     Когато детето ви тръгне на градинка, предупредете учителките, че не желаете вашето дете да бъде тормозено заради това, че пише с лявата ръка. Обяснете им, че не искате да го учат да използва повече дясната и това да го кара да се чувства различно. С течение на времето е възможно детето да разбере, че е малко по различно от връсниците си, но това едва ли ще ви създаде някакви проблеми, особено ако му изтъкнете какви велики личности са били левичари. Обяснете му, че понякога това да бъдеш различен е много по-добре, отколкото да си просто част от общото цяло и така ще му помогнете да го приеме, особено ако срещу него има някакви нападки или подигравки от връсниците му. 

Коментари

Няма намерени мнения

Ново мнение

Полезно и забавно