0884 562 775

Изберете точния размер дрешка за детето

04/07/2017
Изберете точния размер дрешка за детето

Изберете точния размер за дрешка на детето

 

        Когато купуваме дрешки за дете, е много трудно да разбереш идеята на номерацията. Още повече, че всяко дете се развива по-различн начин и ако не си „просветен”, ще е трудно да купиш нещо, което да върши работа (особено ако Ви консултира човек, който разбира от детски дрехи, колкото Вас).

        Има някакви стандартни мерки, които май са различни за всички производители, но неясно защо се водят стандартни. Покупката за новоредено е най-лесна, като че ли, дори да купите нещо огромно, все ще дойде моментът , когато ще се носи. И все пак, ето някои условни размери, тъй като както отбелязахме децата не са клонирани и изобщо не носят еднакви размери на една и съща възраст. Все пак, ако купувате дрешка за дете, ще е добре, ако купите това което се очаква да стане на детето (т.е. дреха, която отговаря на възрастта му). Това се прави, за да покажете, че разбирате и от това, въпреки че може все още да не Ви е дошло времето.

         Да разбираш от всичко е характерна българска черта и е признак на много висока култура и стил. В случай, че ударите на камък и дрешката се окаже малка – грешката не е във Вас, а в детето, което явно много бърза да порастне. Е, голям фал си е да купиш нещо, което ще бъде малко на малчугана, но се случва и на най-добрите. Измислете готина шега в случай, че това се случи, за да излезете от ситуацията. Понеже, ако детето е досттъчно голямо да забелязва и да общува, е възможно да се почувства зле от това, че носи по-големи размери от тези характерни за неговата възраст. Може да Ви звучи нелепо и смешно, но детската психика е много крехка и абсолютно невероятни неща могат да му останат лош спомен за цял живот. В тази връзка – не знам кой как е израстнал, но най-ужасните комплекси се развиват в много ранна детска възраст, тогава когато никой не предполага, че може да се случи. А както знаем, след време комлексите оказват много лошо влияние на порастналия вече човек – в училище, на работа, в семейството дори.

        Та бъдете внимателни с децата и размерите и не причинявайте на детето приказки от сорта на „Ауу, какви бузи си направила!”. След което следва отвратителното разтягане на бузи до безкрай и накрая безобразната влажна и въпреки това много сърдечна целувка от леля еди-коя си, която виждате два пъти в годината (евентуално), но и това Ви се вижда много. И така, когато купувате детска дрешка спазвайте двете правила – попитайте майката за размера, ако не сте убедени; правило номер 2 – не купувайте дреха на дете, чийто размер не знаете и което е на повече от годинка (до тогава избирането е някак по-лесно).

               

Видовете размери за детски дрешки

 

        Има няколко вида размери на детските дрешки. Първите се водят „стандартни”, другите „слим”, третите „хъски”. Стандартните номера дрехи са за децата, които се развиват точно по книга, ни повече, ни по-малко. Размери на дрехи „слим” са за малчуганите, които са по-слабички от т.нар „нормално” развитие на детето. Не че това е точно така. Все пак, за всяко дете думата „нормално”  има с различно значение. Но се смята, че когато е под нормата, според книгите, е по-слабичко и размерите за дрехи минават в „слим”. По-добре да не се задълбочаваме в тази тема, тъй като няма кой да се съгласи или да ни обори, но все пак ще си кажем – това постоянно напомняне, че детето не се развива „както се очаква”, „както пише в дебелите книги” или „нормално”, може да стигне много бързо до детските уши и да го комплексират за цял живот – в съзнаниет му да остане фактът, че то не се развива нормално, било то под или над нормата. Истината е тази – ако детето е здраво и се чувства добре, няма абсолютно никакво значение дали е с по-едро или по-слабичко телосложение.

        Да се върнем на избора и размерите на детските и бебешки дрешки. Последните размери „хъски” са за децата, които бързат да пораснат, за онези които се развиват по-бързо.

 

Стандартни размери за децата

 

        Стандартните размерчета за дрехи са онези, с които най-много сме свикнали. Тяхната номерация е за детки облекла, не за бебешки дрешки. Това ще рече, че започват от 3 г и продължават нагоре. За бебоците си има специална скала за размери. Ето кои са стандартните размери и как да разберем кой размер е нашето детенце:

        1        Aко размерът по етикет е XS – това е размерче за възраст долу горе между 4 и 5 годинки; височината на детето е между 91.5 см - 107 см, а килограмите на деца с този рамер варират между 14,5 кг до 18.5 кг.

        2        Размер S – за този размер килограмите на детето са от 18,5 до 23 кг., височината му е между 107см – 122 см, а възрастта стандартно е между 5 и 6 годинки.

        3        Размер M – купете дрешка с този размер, ако детето е високо между 122 см и 140 см или ако знаете, че е между 7 и 8 годишно.Kилограмите в тази възраст обикновено варират между 23 кг – 34,5 кг

               Размер L – е за деца на възраст 10 или повече, тяхната височина в сантиметри е между 140 и 152 см, на килограми са между 34,5 и 45,5 кг

                                  Размери на дрешките в сантиметри

Размери на дрешките в сантиметри

 

        За да бъдем полезни на родителите, нека да кажем и размерите на дрехи, които са за дечица, които растат по-слабички. Тук вече не са на години, а са изцяло в сантиметри и килограми, така че грабвайте сантиметъра и кантара и екшън.

        Ако детето е високо между 99 и 107 см и теглото му е между 14,5 и 16 кг, изберете размер по етикет 4.

        За деца, които тежат между 16 и 18,5 кг, а височината им е 107 – 114,5 см, трябва да вземете размер на дрешката 5.

        В случай, че широчината на детето е 52 см, високо е между 114,5 и 122 см и тежи между 18,5 и 21 кг, Вашият правилен избор на дреха е с етикет 6.

        Размерче 7 купете на дете, което тежи между 21 – 23 кг и е високо около 122 – 129,5 см.

        За децата с височина от 130 до 137 см и килограми между 23 и 26, купете дрешка, на чийто етикет пише 8.

        Размер 10 е за деца с широчина 59 см, височина 141 – 147 см и клограми между 34,5 и 38,5 кг.

        Ако детето е 142 – 152 сантиметра и 34 и оловина до 39 кг, купете дрешка с резмер на етикета 12.

        От всички тези размери и числа да ти се завие свят, но ако искаме да купим точните дрехи, се налага да ги знаем.

                

Бебешки дрешки според месеца и височината

 

        Можете да намерите размери на дрехите само по височината в сантиметри. Например на етикетa да пише 92, което ще рече, че дершката е подходяща за дечица, които са на 2 – 3 години. Всъщност нека започневмм отначало, за да стане максимално ясно и да сте улеснени, когато купувате дрешки за съкровището си от детски магазини.

        1.      За деца между 1м и 3м. ръстът в сантиметри е 62.

        2.        Бебчета между 3м.- 6м. – 68см. Може да има записан и номер на етикета, който в този случай е 24.

         3.        Ако детето е между 6м. – 9 м., подходящата дрешка е за ръст 74 или номер 26.

         4.         За децата от 12 месечни до 18 месечни  височините в сантиметри са в интервала от 80 до 86см, а номерът е 28.

        5.        Ако Вашето дете е на 2 – 3 години, купете му дреха на чийто етикет има ръст в сантиметри между 92 – 98 см.

          6.        За 3 – 4 годишни дечица, размерът на дрехата е номер 32, а ръстът между 98 – 110 см.

         7.        За 4 – 5 годишни малчугани трябва да потърсите 110 – 116 см за ръст или иначе казано размерче номер 34.

        Номерацията на детските дрешки съвсем не е еднаква. Затова е добре да сте ориентирани за всеки различен вид дреха.

             

Дрешки според възрастта

 

        За новородените, номерацията на дрехите е по-различна от тази за порасналите дечица, тоест на етикетите е описано, коя дрешка за колко голямо детенце е подходяща. Това изключително много улеснява непросветените в бебешкия свят за купуването на дрешка.

        Да разгледаме първите няколко месеца на детето и как се развива то на височина. Така изборът ви ще бъде по-лесен. Например, ако Вашето дете е на 5 месеца, но има височината на 7 месечно бебче, ще знаете какъв точно размер дреха да му купите.

        Ако бебето е с височина до 58.5 то обикновено е между 0 и 3 месеца.

        Ако ръстът на новороденото е между 58.5 - 63.5 см, значи трябва да му вземете дрешка, на която върху етикета пише от 3 – 6 месеца.

        За децата между 6 и 12 месеца, ръстът варира между 63,5 см до 73,5 см.

        Ако детето, на което сте се заели със сложната задача да му кувате дреха е високо между 73,5 см и 78,5 см, гледайте на етикета дапише от 12 до 18 месеца.

        За деца от 18 месеца до 2 години (34 месеца), сантиметрите на височина са между 78,5 и 85 см.

        При бебешките дрешки не е задължително да купувате точен размер. Бихте могли да купите и по-големичко, но е добре да сте осведомени за развитието на детето. Ако все още чудото не Ви се е случило, то ще бъдете подготвени за напред, защото рано или късно и Вас ще Ви споходи щастието да си имате бебче.

              Размери за шапка, според възрастта на детето

Размери за шапка, според възрастта на детето

 

        Знае ли някой колко е трудно да купиш нещо, което е направено от плат за подарък за дете? Има размери поне 4 вида, освен това всичко в детския гардероб е на размери, дори и шапките. Ако някой разчита на това, че ще си купи шапка и ще реши проблема, да не се надява на това – и те са с рзмери. Става въпрос за пролетно – летните шапки. И понеже стана дума за тях, нека да изясним каква шапка за какво дете трябва да купим. Въоръжете се с детето и един сантиметър - ще си мерим обиколкота на главата!

           1.        От 42 см до 46, 5 см – това е стандартна обиколка на главата на дете между 0 и 12 месеца. Ако някога сте си задавали този въпрос „Колко може да е голяма главата на новородено?”, ето сега получихте отговор.

           2.        От 46,5 см до 49,5 см – от годинка до две – добре върви детето, всичко трябва да расте равномерно, във всичко се включва и главата.

            3.       От 49,5 см до 52 см – тук възрастовата граница е малко по-голяма от 2 до 5 годишни.

            4.        От 51 см до 52 см – колкото е порастнала главата – порастнала е, за да бъде всичко нормално в един момент, спира да се развива със скоростта на светлината; характерна обиколка за деца между 4 и 5 години.

            5.        От 52 см до 54,5 см – това е обиколка на глава, а размерът на етикета трябва да бъде 5 – 7 години.

             6.        54,5 см до 56 см – от 8 години и нагоре.         

Вече изборът на шапка ще бъде удоволствие за Вас. В бебешките и детските онлайн магазини можете да намерите чудесни предложения на шапки – пролетни, летни, зимни. Знаейки вече какъв размер да купите и как да проверите кой размер е Вашето детенце, спокойно можете да поръчате.

               

Размери за обувки на бебето

 

        Много съществена част от облеклото едно бебе са неговите обувки. Ако то тъкмо е проходило, например, трябва да му купите обувки, които да са меки , да са му удобни, да не му стискат или убиват по някакъв начин. Малко е трудничко да прецените, понеже детето не може да Ви каже дали му е комфортно с дадената обувка, но пък затова майчинството е толкова горчиво – сладко – отговорен си за всяко нещо, което се случва с детето ти, поне докато не стане достатъчно голямо да разсъждава абсолютно самостоятелно.

        И при размерите на детските обувки е толкова сложно, както при размерите на дрехите. Има европейска номерация, английска номерация, американска номерация. Изобщо от всеки вид номерация, за която може да ви дойде на ум.

        Ще обърнем внимание на европейската номерация, като че ли тя е най-разпространена у нас.

        * Най-мъничкия размер обувчица е № 16 и е за бебета между 0 и 3 месеца.

        * Следващата по-големина обувка е № 17 и се носи от дечица, които са между 3 и 6 месеца.

        * Ако детето Ви е между 6 и 12 месец, купете му обувки от № 18 до № 20.

        * За децата до година и половина европейската номерация посочва размерче 20 и 21.

        * За децата от година и половина до две размерите на обувчици са между 22 и 23 номер.

        И нали знаете как да  проверите дали бувката е добре на детското краче – проверявате къде се намира палецът и ако не е опрял до обувката, значи сте избрали точния размер за малкото съкровище. 

Коментари

Няма намерени мнения

Ново мнение

Полезно и забавно