0884 562 775

Грижа за зъбките

23/07/2017
Грижа за зъбките

Грижа за зъбките

 

 

     Четките за зъби на малчуганите трябва да се избират с повишено внимание. Има специални четки за деца, които са с по-малък размер. Добре е детската четка да бъде със средно твърди косми и по възможност неравни, за да почиства по-добре.

      Сменяйте четката на всеки 2 месеца.

      Специално за дечицата са създадени четки в различни цветове , някой от тях с различни картинки на анимационни герои или герои от приказки. И всичко това с цел детето да придобие по-лесно този навик и да му доставя удоволствие, когато дойде времето за миене на зъбките.

     Избирайте четки с много меки косми, само ако има някакъв проблем с венците (ако са много чувствителни). Почистването на зъбите с четка започва около годинката на детето. След като малчуганът вече е навършил 3 години трябва да умее сам да се справя с тази задача и да си е изградил този навик.

     Научете го в каква посока да си мие зъбите, а именно вертикална посока, но никога в хоризонтална. За едно добро и качествено почистване на зъбите са необходими около 3 минутки. Онези 20 секунди, с които мъниците често искат да ни послъжат, са крайно недостатъчни за качествено почистване на устната кухина.

             

     Освен четката, която трябва да бъде детска, наложително е да се използва и детска паста за зъби. Сутрин след събуждане и вечер преди детето да легне е задължително да се измият зъбите. Препоръчва се процедурата да се повтаря и след всяко хранене, ако имате подобна възможност. Можете да почиствате зъбите на детето и с конец, но това е нещо, което трябва задължително да правите вие поне до 7 годишна възраст или поне да се случва във ваше присъствие.Това е така, защото при неправилно употребяване на конеца за зъби, детето може да си разрани венеца и да си причини много неприятна болка и дискомфорт. Когато купувате паста за детето си, бъдете внимателни в избора и четете внимателно какво съдържа. Сега се произвеждат чудесни пасти за зъби с много сладък и приятен привкус.

     При децата до 6 години внимавайте с количеството паста. Трябва да бъде най-много колкото грахово зрънце. 

    При малчуганите с брекети е необходимо да се отделя малко повече внимание при миенето на зъбките, защото в самите брекети е възможно да се събере храна. Ако сте се спрели на електрическа четка, обяснете на детето, че не е достатъчно , че четката се движи, т.е. и то трябва да я мести и мърда по зъбите си. 

     За да създадете навик у детето за миенето на зъби, можете да го правите заедно. Ако не можете всеки път да го правите заедно с малчугана, питайте го всяка сутрин и всяка вечер дали е измило зъбите си. Не пропускайте тази част от хигиената на детето и не му позволявайте и то да я забравя. В началото детето ще поглъща част от пастата, което е нормално. Научете го, че трябва да я изплюва и след това да изплаква устата си. С течение на времето това ще стане навик и детето вече няма да поема и преглъща пастата за зъби. Първото посещение при зъболекър трябва да става около 18 -24-я месец. Водете дечицата си редовно на профилактични прегледи. Това, че зъбите са млечни не означава, че не трябва да се почистват и не трябва да полагате грижи за тях. Ако посещението при зъболекъря става на всеки 6 месеца, ще можете да изградите навик в детето и да го направите отговорно и към устната му хигиена.

      

     Между 3 и 6 годишна възраст, трябва да се наблюдава захапката и челюстта на детето. Ако има зъбчета, които са извадени прежедвременно, също е добре да посещавате често заболекъря си, за да не се разредят зъбите и захапката му да остане неправилна. 

     Всичко първо при детето носи изключително умиление в сърцата на мама и татко – първата думичка, първата крачка, първото зъбче. Но има и неща, които не са толкова приятни, въпреки че са първи, поне за детенцето. Едно от тях е посещението при зъболекър. Добре е първото му посещение да бъде само с опознавателна цел, да разгледа обстановката, да се запознае с всичко, което има в кабинета на стоматолога. 

     Не се притеснявайте, че детето може да се стресне. Ако вашият стоматолог е достатъчно добър, той ще съумее да накара детето да се чувства възможно най-нормално и да не изпитва страх, когато го посещавате. Ако при първото посещение в кабинете вашето съкровище не изпита страх, може да се осъществи преглед. Оставете това да прецени зъболекърят. Не обяснявайте пред детето у дома колко ужасно се чувствате, когато посещавате зъболекар, защото така ще прехвърлите вашият страх върху него.

     Припомняйте често на детето защо е важно да се почистват зъбите и устната кухина и каква е ползата от посещенията при стоматолога. Ако сте в кабинета и отвътре се чуват ужасяващи звуци, най-добре изведете детето от там и не му позволявайте да слуша риданията на пациента. Уведомете стоматолога, че ще изчакате отвън, за да не се травмира излишно детето ви. 

Коментари

Няма намерени мнения

Ново мнение

Полезно и забавно