0884 562 775

Думите и децата

01/11/2017
Думите и децата

Думите и децата 

 

   Каква емоция предизвиква всяко бебче? Едва ли има човек, в който да не се пробужда чувство на умиление и радост, като види малко бебче. Имeнно затова, когато повечето роднини и близки видят детето му, започват да му се радват и да го щипят по бузките. Ако бебчето е достатъчно голямо да комуникира и все пак малко, за да разговаря, то започва да гука и да „говори” на бебешкия си език. От своя страна възрастните му отговарят по същия начин. Само, че гукането на малкия човек е нещо съвсем нормално и логичен отговор на вашите ласки, но вашето гукане към детето вече изглежда странно, а и не е необходимо.

   Възрастните хора съвсем спокойно могат да се глезят и да говорят на бебето нормално без да се вдетеняват излишно и да използват неговите изрази. Колкото по-рано започнете да рговорите на детето – толкова по-добре. Децата, макар и много мънички, ясно разбират какво им говорите. Нечленоразделните изрази, които са присъщи на бебетата са си бебешки звуци. Не е необходимо и вие да ги издавате. Говорете му нормално, с мил и благ тон. Мъничето ви разбира, но просто не може да реагира по друг начин, освен с неговия си бебешки речник.

 

   Когато искате детето да спре да слага всичко, което види в устата си, просто му кажете. Обяснете му да не лапа боклука от земята, вместо да му казвате, че тази ценност в ръчичките му е „ако”. Оказва се, че около малкото същество има твърде много неща, които са назовавани по този начин, включително и самата дейност. Така детето може да се обърка.

   Чувайки само това, то ще започне да се чуди дали му се ходи до тоалетна или просто не трябва да приближава избрания предмет до устичката си. Говорете правилно и нормално, така вашето бебче също ще говори правилно, когато дойде моментът да проговори. С други думи възпитанието и ласката могат да вървят ръка за ръка и без да се вдетинявате излишно, което не означава, че трябва да бъдете студени към бебето. 

   Малкото ви съкровище ще ви разбере прекрасно, ако му назовавате целите думи, вместо „пиш”, съвсем спокойно можете да го попитате дали му се пишка. Естествено, всеки родител избира как да общува с малкото си съкровище, но говорейки му нормално и изговаряйки правилно думите, то ще се научи по-бързо на значението на самите думички. По-нататък във времето, когато проговори, ще му бъде по-лесно да се научи да изговаря думичките правилно. 

Коментари

Няма намерени мнения

Ново мнение

Полезно и забавно