0884 562 775

Детско колело за баланс

28/04/2018
Детско колело за баланс

Колело без педали или какво трябва да знаем за него!

 

  1. 1. Развива детските умения. Детското колело без педали, известно още и като колело за баланс, колело за балансиране или балансиращо колело, развива детските умения – и физически и интелектуално. С него детето се чуства сигурно и е по – склонно да експериментира и упражнява различни движения. Развива по един по – безопасен начин ориентацията и усещането за скорост у детето, като същевременно научава детето да балансира и пази равновесеи при карането на колело.
  2. 2. По – забавно е. Според извършени наблюдения, карането на колело без педали доставя голямо удоволствие на децата през относително дълъг период от време в тяхното развитие. А групата на по – напреднали деца има смисъл да използват модел със спирачна система, подходяща за деца.
  3. 3. По – безопасно е. Децата се научават да пазят равновесие по – лесно карайки колело без педали (известно още като колело за балансиране), защото това става по един естествен начин. При карането на колело без педали детето не губи контакт със земята, защото краката му стъпват на земята постоянно. Дори и да загуби равновесие, то може да стъпи на земята и да коригира посоката си на движение или да спре без да пада. Психологическият комфорт на този постоянен досег със земята не травм ира детето, то се чуства по – свободно, и развива по – бързо и по – неусетно чуството си за равновесие.
  4. 4. Избягват се тежките контузии. Детето само контролира скоростта на обучението си в зависимост от своето развитие и готовност. То няма възможност да се засили с прекалено висока скорост, ако не е усвоило балансирането на колелото. Най – вероятно в началото ще започне да опознава колелото без педали като всяка друга играчка. Ще прояви интерес към гумите, кормилото и седалката. Ще ги разучи и върти насам – натам докато свикне с тях. По – късно ще започне да сяда на седалката и да се опитва да ходи с колелото за баланс. Скоро след това ще започне да се движи по – уверено и ще се засили тичайки, след което ще бъде готово да вдигне крака във въздуха за първото си свободно пътуване с велосипеда за баланс.

 

Правила за безопасност

 

  1. 1. Децата трябва да карат колелата без педали със затворени обувки. Спирането става най – често с крака, така че, важно е подметките на обувките да бъдат в добро състояние. Предпазната каска също трябва да е неизменен спътник на детето по време на карането на колелото без педали.
  2. 2. Родителите трябва да наблюдават децата, докато карат колелото без педали. В зависимост от различните черти в характера и темперамента на детето, може да се стигне до непредвидени ситуации. Родителите трябва да следят за възможните опасности и да предупреждават децата за тях.
  3. 3. Колелата без педали не трябва да се карат близо до стълби, големи наклони, басейни и други водоеми.
  4. 4. Колелата без педали трябва да се карат само на подходящи за тази цел места. Те не отговарят на изискванията за движение по пътищата и не трябва да се използват по улиците и пътищата, където се движат автомобили и други МПС.

Коментари

Няма намерени мнения

Ново мнение

Полезно и забавно