0884 562 775

Децата и домашните любимци - част втора

30/12/2017
Децата и домашните любимци - част втора

Децата и домашните любимци-част втора

 

   Да помислим кои са положителните и отрицателни страни на това да имаш домашно животно. Да разгледаме най-разпространените от тях.

- Кучето – трябва задължително да го разхождате най-малко 2 пъти на ден, да внимавате за бълхи и тения, които могат да се появят при лоша хигиена. Но пък от друга страна кучето е верен приятел, ще бъде внимателно с вашето дете, т.е. ще се съобразява с това, че е малко. Почти всички породи позволяват малките деца „да им се качат на главата” без абсолютно никакви последствия. 

- Котка – при котките също има опасност от тения и от бълхи, ако хигиената не е на достатъчно високо ниво. Друг проблем са космите, които са навсякъде около вас - по мебелите, по дрехите - навсякъде, особено лятото. Но пък котките са любвеобилни, грижовни и най-важното – за разлика от кучето, не е необходимо да се разхождат. Грижите около нея са много малко.

- Рибки – тук отирцателна страна свързана със здравето на детето, както и вашето собствено няма. Рибите не могат да ви навредят по никакъв начин, но са скучен избор за домашен любимец, поне според повечето деца. Когато чуят домашно животно, те си представят нещо пухкаво и по възможност издаващо звуци. В това отношение рибките са малко скучни, но пък са сигурен любимец. Много са лесни за гледане и заемат малко място.

   Друго домашно животно, на което хората често се спират, заради това, че заема малко място и не се нуждае от много грижи, е папагалчето. Можете да си изберете папагали от всякакаъв калибър и вид, но имайте предвид, че те са  шумни, и също могат подобаващо да цапат. Но пък от друга страна не се нуждаят от разходка и другите им нужди са хранене, сменяне на водата и от време на време почистване на клетката. Децата определено ги харесват, макар че не са подходящи за гушкане. Причината е може би в това, че повечето са много цветни и са обикновено в ярки цветове. 

   Морските свинчета, хамстери, домашни мишки, декоративни зайчета – са също на мода за отглеждане вкъщи, но не са много добра идея, при наличието на малко дете. Зависи как ще се грижите за него, но тези пухкави сладурчета понякога намирисват, а и ако го гледате в клетка със стърготини, детето може да развие алергия към него. Иначе са изключително симпатични, пухкави, не са притенциозни и заемат много малко място.

   Помислете добре какво животно ще вземете на вашето дете. Каквато и отговорност да му дадете, бъдете сигурни, че до месец-два, отново вие ще се грижите за домашния любимец. Затова съобразете се със желанието на малчугана, но помислете какво ще ви бъде най-лесно на вас да гледате.

   За да бъдете наистина спокойни, когато отглеждате домашен любимец и дете у дома, трябва да изпълните няколко неща. Първо и много важно, както вече сте разбрали, е новороденото да няма пряк контакт с животното, поне през първите месеци. Хубаво е да ваксинирате вашето куче или котка. Препоръчват се ваксинации дори за морските свинчета и декоративните зайчета, които също могат да бъдат носител на различни зарази. След като сте ваксинирали животното, е хубаво да се грижите често и за външното му обезпаразитяване.

    Повечето препарати не са токсични за хората и осигуряват дълга защита. В крайна сметка, ако полагате правилните грижи за домашния си любимец, няма да имате никакви извънредни ситуации. Не се притеснявайте излишно -  около нас навсякъде има бездомни животни, които не са обезпаразитявани, за които никой не се грижи. Те честичко посещават пясъчниците на децата ни, но въпреки всичко вие пускате вашето дете там, нали? Затова не се безпокойте излишно. Напълно достатъчно е да заведете домашното си животно да му бият всички видове ваксини, от които има необходимост и да поддържате една добра хигиена в дома ви. Отглеждайки дете и животинче заедно, вие учите малчугана на отговорност, на грижа и любов към животните. 

Коментари

Няма намерени мнения

Ново мнение

Полезно и забавно