0884 562 775

Децата и домашните любимци - част първа

29/12/2017
Децата и домашните любимци - част първа

Децата и домашните любимци - част първа

 

   Най-хубавата новина е очакването на първата рожба. Всичко е толкова специално и различно, и всеки бъдещ родител си представя колко хубаво ще бъде, как ще гледа детето си, какво ще му купува, как ще го възпитава и ще му угажда. И всичко е толкова прекрасно и хубаво и повечето млади родители си мислят, че не е толкова трудно да направиш място за още един член на семейството. Едва ли би могло да ги затрудни с нещо. И по принцип е точно така.

   Едно дете никога не може да бъде пречка или препятствие по пътя на съвместния ви живот с любимия. Ако и двамата сте готови за това и двамата го искате – това за вас ще бъде истинска радост и приключение. Защото не просто трябва да направите място на бебето във вашия живот. Стойте далеч от тази мисъл, тъй като е напълно погрешна. Вие трябва да промените изцяло вашият ритъм на живеене, навици и т.н. Бебето няма да ви чака, докато се наспите или тръпеливо да си спи, докато вие двамата сте на дискотека. Тези малки подробности, всъщност никак не са малки. Това няма да ви спре да си имате бебче, но не забравяйте, че вие трябва да се нагодите към него, а не то към вас.

   Например, ако си имате куче, е добре да помислите дали го искате близо до новороденото. Ужасява ви мисълта, че трябва да се разделите с малкия приятел. Но ако искате да запазите домашния си любимец, трябва да спазвате отлична хигиена на дома и трябва да има част за бебето, която кучето да не доближава. Корен на алергиите съвсем спокойно мoгат да бъдат козините на тази домашни любимци, перушината на папагалите или пък стърготините на хамстера. Ако сте свикнали, изборът за или против домашен любимец и бебе у дома ще ви бъде труден. Разбира се, ако си имате за домашни любимци - рибки или пък водни костенурки, изобщо не трябва да се притеснявате.

   Ако обаче сте се спрели на котка или куче, трябва добре да обмислите нещата. Много млади семейства имат тази дилема пред себе си. Какво всъщност ще натежи и кое ще бъде в по-добра полза за вашето дете, ще се опитаме да разберем заедно. Най-важното, което трябва да съобразите в случай, че оставите домашния си любимец, е да не го допускате до стаята на бебето. Новородените имат много крехка имунна система. От друга страна кучето или котката е вероятно да изпитат ревност към малкото човече. Досега вниманието от подобен род е било насоечено само срещу животното, изведнъж се появява бебето, което очевидно ви е взело акъла.

     А също би могло животното да се привърже много към мъника и да не позволява изобщо да го доближават други хора освен майката и таткото. Ако се решили, че не можете и не искате да се разделите с домашния си любимец, трябва да спазвате отлична хигиена. По никакъв начин бебето не трябва да има допир с животното през първите няколко месеца. Тези неща не са невъзможни, но ще ви измарят допълнително.

   Ако усетите някакви проблеми в детето, веднага вземете мерки, обърнете се към педиатъра и ако се окаже необходимо, подарете домашния си любимец на някой друг. Според различни изследвания, които са правени, котешката козина може да предизвика дразнение у децата и съответно алергия, ако мъникът е твърде малък. Според други изследвания е много добра идея да гледате бебе и домашен любимец и нямало никаква опасност детето да получи алергия от котката – напротив, така по-лесно свикват към животното и по-рядко получават алергии. Все пак, децата в най-ранна детска възраст са изключително крехки и всеки родител си поема подобна отговорност. Ако пък нямате домашен любимец, но вече порасналият малчуган ви заявява, че е време да му купите другарче, трябва да имате предвид няколко неща.

     Добре е да вземете любимец вкъщи, едва когато детето е навършило 8-9 години. Ако детето иска толкова много домашен любимец, му обяснете, че и то ще се включва в отглеждането на животинчето. Така по-лесно ще започне да поема отговорности. Може да го храни, да му чисти, ако прецените, че е достатъчно голямо, може и да го разхожда (естествено, ако сте си взели куче). Ако детето ви е само, т.е. няма братче или сестриче, домашният любимец ще го направи по-отговорно и детето няма да се чувства вече самотно. А на вас това по никакъв начин не ви пречи да поработите върху ново детенце.

     Обикновено, ако децата са сами, минават през фазите на „искам” – първо се започва с искам братче, искам сестриче, искам коте или някакво друго жовотно. Обикновено голяма част от родителите отказват категорично за животно, а съответно молбата за нов член на семейството изобщо не се разисква. Добре е за детето да не расте само. Ако не желаете друго дете, нищо не ви пречи да му вземете домашен любимец в подходящата възраст. Малчуганът ще започне да се грижи за нещо освен за собствените си нужди, което е чудесна част от възпитанието. Знаете, че самотните деца често израстват егоисти, грижата за други живо същество значително ще намали шансовете за това.

Коментари

Няма намерени мнения

Ново мнение

Полезно и забавно