0884 562 775

Честността при децата

29/01/2018
Честността при децата

Честността и децата

 

   Децата са най-искрените и чисти същества. При тях няма лицемерие и интрига, няма понятия като „задна мисъл”. Те казват всичко, което милсят и всичко, което са чули, особено, ако е излязло от устата на мама или татко – не подлагат на съмнение и дума от това, което сте казали.

   Заради искреността си понякога поставят родителите си в много неприятна и неловка ситуация. Казват нещо, което сте си споделили вкъщи или заявяват на някого какво сте казали за него. След подобна ситуация каквото и да обяснявате ще бъде излишно – всеки би се доверил на детските думи. За да не се стига до подобни ситуации, трябва да се вземат навременни мерки.

   Няма как да се криете, за да говорите – все пак сте семейство и детето ще усети промяната, това ще го нарани. Най-правилно би било да му обясните. Кажете му, че не всичко, което си казвате у дома трябва да се споделя на хората, че има неща, които се казват само на най-близките и не е необходимо да се коментират на всеослушание. Ако се е случило да нагрубите или да се ядосате на ваш близък (на всеки се случва), обяснете на детето, че онова което сте казали, е било в пристъп на яд.

   Кажете на малкото си съкровище, че сте го казали по скоро, за да ви олекне на вас, отколкото с цел да обидите човека. Кажете му, че понякога е по-добре да изразяваш емоциите си, за да се успокоиш. Мъниците не изпускат нищо, бъдете сигурни, че детето знае всичко, което се е случило вкъщи.

      

   Опитвайте се да се сдържате, когато е в стаята, не изпадайте в неподходящи подробности, които малчуганът може да сподели и не нагрубявайте хората пред детето. Няма полза да му се карате, ако ви постави в неловка ситуация – детето не носи никаква вина. Можете да обвинявате само себе си, че сте си позволили да кажете неприятни неща по адрес на някой. Обяснете му, че не е правилно да се говори за всичко, което се обсъжда у дома, че понякога с цел да бъдем искрени и честни, нараняваме най-скъпите си хора. Затова преди да каже нещо, човек трябва да помисли как ще се почувства другата страна.

   Научете мъника постепено да стане деликатен. Това е доста трудна задача, защото за малките деца деликатността граничи с лъжата. Но ако му говорите за тези неща по-често и му давате различни примери, детето скоро ще свикне с тази мисъл и ще започне да проявява повече такт, особено пред чужди хора.

Коментари

Няма намерени мнения

Ново мнение

Полезно и забавно