0884 562 775

Начин на Пазаруване и Рекламации

Уважаеми потребители, Добре дошли в интернет магазин “Слон Балон”!

Екипът ни се е постарал да представи предлаганите артикули с много снимки и съпътстваща информация, така че да направи ползването на сайта много лесно, забавно и приятно.


Начин за пазаруване


Покупка може да направите по два начина:

като се регистрирате в сайта (за плащане с банкова карта чрез виртуален POS терминал регистрацията е задължителна)  или
като гост потребител (тази операция изключва плащането с банкови карти чрез виртуален POS терминал).

Предимствата за регистрирания потребител за следните:

-  при следващо посещение на сайта не е необходимо повторно въвеждане на данни(имена, адрес, телефон и т.н.)
-  имате достъп до пълна информация относно статуса и история на поръчките си.
-  може да получавате информация за нови артикули, промоции, намаления, отстъпки и др.

- може да направите плащане с банкова карта, чрез виртуалният POS терминал (услугата предстои да бъде активирана)

Ако желаете да пазарувате без да се регистрирате (като гост потребител) моля следвайте следните няколко стъпки:

Избирате артикул от каталога и натискате бутона “добави в кошницата”, системата автоматично добавя 1 брой, от избрания артикул, към Вашата сметка (пазарска кошница) в горния ляв ъгъл на страницата.

След като направите Вашия избор на продукти, може да погледнете в “кошницата” за сумата до момента, да добавите или извадите даден продукт, да продължите с бутона “продължи с пазаруването” или да финализирате покупката с бутона “поръчай”.

    Отваря се прозорец.

-  За  регистрирани клиенти се попълва “име” и “парола
-  За “гост потребителя” се натиска бутона “поръчай като гост”.

Отваря се нов прозорец където се попълва “контактна информация” (име, фамилия, имейл и тел.номер) и се преминава към следващата стъпка с попълване на “адреса за сметки” и “адреса за получаване на стоки”. Третата съпка е “начин на доставка” и последната е “начин на плащане” и място, където може да впишите своите забележки или изисквания към поръчката. Финализирате с бутона “поръчай”. На екрана излиза  информация за Вашата поръчка (артикули, стойност, начин на плащане, адрес за доставка и т.н.). Същата инфомация, като потвърждение за получаване на поръчката Ви със статус “нова”, ще получите и на Вашия имейл. За всеки следващ статус на Вашата поръчка (“в обработка”, ”изпратена”..) ще получавате имейли.


Условия и стойност на доставката

Интернет магазин “Слон Балон” доставя поръчаните стоки до всеки адрес на територията на България. За доставка използваме услугите на куриерски фирми.

 Онлайн магазин “Слон Балон” доставя поръчаните стоки до всеки адрес на територията на България за срок до 2 работни дни, в зависимост от графика на обслужване на населеното място. За доставка използваме услугите на избрани от нас куриерски фирми. Поръчката се потвърждава и доуточнява задължително по телефона.

Цената за доставка е 5 лв. за поръчки на стойност до 100 лв. и се добавя автоматично към сумата на поръчката.

За поръчки на стойност над 100 лева доставката  е БЕЗПЛАТНА до всеки адрес на територията на България (с изключение на много обемни пратки или пратки с тегло над 30 кг. За тях клиента доплаща разликата, като стойноста за доставка в тези случаи се уточнява  допълнително по телефона.)


За поръчки САМО на дрехи и обувки на стойност над 50 лв. доставката е БЕЗПЛАТНА

 

Цената за доставката на детско дървено легло, скрин или гадероб е 20 лв., независимо от теглото, цената или размерите.

Съгласно чл. 59 (1) от ЗЗП, в случай на невъзможност за изпълнение на поръчката поради временна липса на наличност на дадена стока, размер, модел, десен или разцветка, както и в случай на забавяне на пратката поради изчакване на нов внос, нова партида от производство или забавяне на доставката до нас от вносителите или производителите на съответните стоки, Вие ще бъдете информирани чрез телефонен разговор или имейл, като при възможност ще Ви бъдат предложени аналогични артикули (цветове, модели, десени) със същото качество и цена.

Ако потребителят е наел друго лице, което да приеме пратката от негово име, то той (потребителят, извършил първоначално поръчката) няма право на възражения относно доставката и връщане на пратката.

Слон Балон” или представител на куриерската фирма се ангажират да уведомят потребителя по телефона или e-mail, ако се появят внезапни обстоятелства, възпрепятстващи навременното изпълнение на доставката.


Начини на плащане

Плащането става по три начина:


1. "Наложен платеж" - в момента на доставката се заплаща директно на куриера.

2. По банков път - клиента превежда парите за покупката на банковата сметка на магазина и след получаване на сумата поръчката се изпраща в рамките на гореупоменатите срокове.

Банкова сметка:   BG 19RZBB91551034075505

                  3. С банкова карта през виртуален POS терминал (за по-голяма сигурност клиентът задължително трябва да се регистрира в www.slonbalonbg.com) - услугата предстои да бъде активирана.

                     В случай на отказ от поръчката, ако клиента вече е заплатил с кредитна или дебитна карта сумата се възстановява по сметката на клиента.

                           Възстановяването на сумата ще се осъществи спрямо избора Ви на плащане (наложен платеж, банков превод, кредитна или дебитна карта) в рамките на 7(седем) работни дни, след получаване на върнатата стока.

                          В случай, че плащането е направено с банкова карта възстановяването на суми става чрез обратна операция по картата с която е направено плащането в срок от 7(седем) работни дни.


Отказ, Замяна, Рекламация

Отказ за получаване на поръчана и доставена стока

Потребителят има право, съгласно чл. 55, ал.1 от Закона за защита на потребителите, да се откаже от получената стока в срок от 14 /четеринадесет/  дни от датата на получаване на стоката, без да дължи обезщетение или неустойка(изключение правят продуктите от категориите"ХРАНИ" и "КОЗМЕТИКА", те НЕ ПОДЛЕЖАТ НА ВРЪЩАНЕ или ЗАМЯНА) . В този случай "Слон Балон " ще възстанови на потребителя заплатените от него суми не по-късно от 20 дни, считано от датата, на която потребителят е упражнил правото си да се откаже от стоката, съгласно чл. 55, ал. 6 от Закона за защита на потребителите. Потребителят е длъжен да съхранява получените от „Слон Балон” стоки, и да запази тяхното качество и безопасност по време на срока по чл. 55, ал.1 от Закона за защита на потребителите. За да бъдат върнати обратно закупените продукти, задължително условие е те да бъдат в изряден търговски вид, без да са използвани и без да е нарушена целостта на опаковката. Продуктите трябва да отговарят на вида, в който са получени от потребителя. На връщане и отказ не подлежат продукти, които не отговарят на тези условия. При връщане на закупена стока по желание на клиента, съгласно чл. 55, ал.1 от Закона за защита на потребителите, транспортните разходи са за сметка на клиента и не се възстановяват.


Рекламация

В случай на фабричен дефект, който е установен след получаването на продукта, клиентът го връща за сметка на „Слон Балон” и му се изпраща същия, а при липса на такъв - равностоен на закупения продукт. Замяната се съгласува с клиента, а при несъгласие за замяна на клиента се възстановява заплатената сума не по-късно от 20 дни, считано от датата на рекламацията. В този случай транспортните разходи са за сметка на „Слон Балон”. Ако при самото получаване на стока, тя е с нарушена или разкъсана опаковка поради неправилно транспортиране или има липси, рекламацията и застраховката ще бъде уважена само в присъствието на куриера. В този случай незабавно се свържете с нас или откажете да приемете стоката. Когато куриерът вече си е тръгнал, рекламацията и застраховката няма да бъдат уважени. Рекламацията се удостоверява със забележка в товарителницата на куриера. Изготвя се протокол, в който е описано констатираното състояние на пратката и опаковка й. В случай че приемете пратката на своя отговорност и не предявите своите претенции пред куриера, рекламацията се счита за недействителна.